• Lumell Associates AB
  • Scheelegatan 19
  • 112 28 Stockholm

Kontakta oss

Lumells Linnea Vannesjö domare i kaffe-SM 2024

Vår kollega Linnea Vannesjö har tidigare kammat hem titeln som Sveriges bästa barista. I februari 2024 var hon med och dömde årets deltagare i kaffe-SM.

För den oinvigde – vad är kaffe-SM?
– Det är det största och roligaste som händer i Sveriges kaffebransch och det omfattar flera grenar. Den största grenen är SM i barista, där baristan har en kvart på sig att brygga tolv drycker åt fyra domare. Andra grenar är handbryggning, latteart och koppning (där det skarpaste smaksinnet utses).

Varför är det roligt att döma tävlingar?
– Domarna kommer från flera länder och är sensoriska experter. För mig som tycker om att lära känna nya människor och älskar allt som har med mat och dryck att göra är tävlingarna en fantastisk miljö. Sen är det såklart en ära att få utse de baristor som senare i år får representera Sverige i VM.

Vad behöver en tävlande barista vara bra på?
– En duktig tävlingsbarista behöver känna sitt kaffe utan och innan och ha en djup förståelse för vad det är som påverkar dess smak. Det finns ungefär dubbelt så många smakämnen i kaffe som i vin; det är en komplex råvara som påverkas i många led. Kaffets smak påverkas av ursprung och underart, samt av hur kaffet processas, rostas och bryggs. Många personer har varit involverade när vi dricker en kopp kaffe!

Vad innebär det att döma och tävla under kaffe-SM?
– Baristan bedöms utifrån sin kreativitet, sitt nytänkande och sin professionalism. Därefter bedöms kvaliteten på smaken och den taktila upplevelsen som domaren upplever. Våra bedömningar är systematiska och görs utifrån ”score sheets”, det är ett intensivt arbete under många dagar så man hinner få i sig bra många koppar kaffe!

Vad är dina bästa tips för att få dricka godare kaffe?
– Mitt bästa tips är att vara nyfiken och börja ställa frågor om var kaffet kommer från. Smak och kvalitet handlar om transparens och kaffe kan smaka så otroligt olika beroende på sitt ursprung.