- Lumell Associates AB
- Sveavägen 63
- 113 59 Stockholm
- Telefon: 070 312 49 19
- Mail: info@lumell.se
Jämlik vård
Folkhälsan i Sverige är i flera avseenden mycket god. I WHO:s internationella jämförelser tillhör vi de länder som har högst överlevnad bland nyförlösta barn och längst medellivslängd. Trots detta finns stora skillnader i såväl hälsoutfall som i den vård, behandling och bemötande invånarna får.
Skillnader återfinns både mellan och inom regioner, kommuner och patientgrupper. I vissa fall kan de förklaras utifrån invånarnas behov och förutsättningar eller av medicinska bedömningar och prioriteringar. Men det finns även omotiverade skillnader. Dessa kan bero på en rad olika faktorer, där vissa är utanför hälso- och sjukvårdens domän: exempelvis den enskildes uppväxt, utbildning, inkomst; flera skillnader beror samtidigt på skillnader i vårdens organisering, ekonomiska styrsystem eller vårdpersonalens kompetens.
6 år
Skillnad i beräknad genomsnittlig återstående livslängd vid 30 års ålder mellan personer med universitetsutbildning och personer med endast förgymnasial utbildning
22 %
Skillnad i andelen män respektive kvinnor som upplever att hälso- och sjukvård ges på lika villkor
26 dagar
Skillnad i medianväntetid för behandling vid huvud- och halscancer mellan det landsting med kortast väntetid och det med längst
Vår kompetens
Lumell Associates har både strategisk och operativ erfarenhet av att arbeta med myndigheter, beställare och utförare på området jämlik vård och hälsa. Lumell har bland annat medverkat i flera nationella projekt på uppdrag av Regeringskansliet samt stöttat regioner/landsting i utformningen av strategier för att minska omotiverade skillnader inom vården.
Urval av projekt
En mer jämlik vård är möjlig – Analys av omotiverade skillnader i vård, behandling och bemötande
Under 2014 stöttade Lumell Myndigheten för vård- och omsorgsanalys (Vårdanalys) med en analys av skillnader i vård, behandling och bemötande, där syftet var att öka kännedomen och kunskapen om vad som kan ha betydelse för jämlik vård och om vad som kan orsaka skillnader i vården. Arbetet resulterade i en nationell kartläggning av omotiverade och väsentliga skillnader. Vidare ledde kartläggningen till rekommendationer för hur hälso- och sjukvården ska åtgärda dessa.
Hur kan man identifiera omotiverade väsentliga skillnader i vården?
Under 2013 bistod Lumell Myndigheten för vård- och omsorgsanalys (Vårdanalys) med en fördjupad analys ur ett patientperspektiv av de skillnader i vård, behandling och bemötande som Socialstyrelsen redovisat i sin rapport Ojämna villkor för hälsa och vård och som beskrivs i regeringens strategi för jämlik vård. Analysen syftade till att ge ökad kännedom och kunskap om vilka påverkbara faktorer i vården som kan ha en betydelse för en jämlik vård och utgöra orsaker till skillnader i vården.
Publikationer
Vårdanalys rapporter hittar du via länkarna nedan:
Hur kan man identifiera omotiverade väsentliga skillnader i vården?
Kontaktpersoner

Patrik Stäck
- Senior Manager
- patrik.stack@lumell.se

Christofer Montell
- Partner
- christofer.montell@lumell.se